SUNS MOET WEER
‌VANAF NUL STARTEN

Krantenbericht NHD
door: Ruud Ramler

Voor Den Helder Suns wordt de eredivisie basketbal weer een ontdekkingstocht. "We beginnen weer vanaf nul. Zoals iedereen natuurlijk. Wij letterlijk",  sprak hoofdcoach Peter van Noord na de eerste training.
Bron

Coach van Noord opnieuw architect op basketbalvloer.

De selectie is in de derde fase van het eerste vijf jarenplan immers wederom herschikt. Yarick Brussen en Boyd van der Vuurst de Vries hadden als enige een doorlopend contract. Dyon Halman en de Belg Thibault Vanderhaegen verlengden hun verbintenis. De andere zes kwamen als alternatief voor wat vertrok. Van Noord hoopt dat er ruimte is om een elfde speler aan te trekken. "Anders gaan we het hiermee doen." 

‌In de filosofie van de coach gaat het om een huis dat moet worden neergezet. "Met materiaal binnen de mogelijkheden van wat we kunnen." In de wetenschap dat het wezenlijke financiële verschil met de vastgeroeste top vier, waar landskampioen Zwolle, Leiden, Den Bosch en Groningen traditioneel de onderling wisselende verhoudingen bepalen, voorlopig niet kan worden goedgemaakt. En dus gaat het weer om beste van de rest, net als vorig seizoen als hoogst haalbare, weet Van Noord. Die toen met de latere nummer vijf voorliep op het schema van de herintrede omdat de selectie grotendeels intact was gebleven. "De kwaliteit ligt nu wel hoger", zegt Van Noord. "Maar nog steeds zal er zeker tot januari een golfbeweging te zien zijn in de prestaties en kan er pas daarna enige stabiliteit mogelijk zijn."
‌Want hij moest het proces weer vanaf de bodem opstarten. Soms op de eerste training meteen agressief in de benadering. Spelers wijzend op het scherp houden van elkaar. Geen onzingedrag te accepteren.‌ 

Schoolmeester
‌Want hij, Van Noord, is aangesteld als hun coach en niet van plan een schoolmeester te zijn. Wie de kantjes er vanaf dacht te kunnen lopen zal ervaren dat de onderlinge samenwerking van korte duur was. Het hoort er, zegt hij, allemaal bij in een groepsproces. Collectiviteit is immers de grootste waarde in het huishoudboekje van de Suns, met 20,4 jaar gemiddeld de jongste van negen ploegen op het hoogste plan. Vandaar ook de levensloop die iedere speler van zichzelf open en bloot aan de anderen vertelt. "Ik ben zelf begonnen met me kwetsbaar op te stellen. We zijn afhankelijk van elkaar. Dan hoort iedereen te weten wie een ander is, wat hij doet en eerder gedaan heeft. "Om samen de doelstelling van de play-offs na te jagen. Daarvoor wordt er dit keer een plek bij de beste zes gevraagd. Dat proces wordt van dichtbij door het bestuur van de stichting gevolgd, constateerde coach Van Noord. "Het weekeinde voor de eerste training waren er twee testdagen. Om de kracht lenigheid, snelheid en conditie van de spelers te analyseren. Dat het bestuur ook belangstelling toonde, is een positief signaal."


‌Foto: George Stoekenbroek

SUNS Partner worden?

Neem contact met ons op: info@denheldersuns.nl

boarding partners

SUNS ASSIST partners

COntact
Den Helder Suns
info@denheldersuns.nl

Contactformulier
speellokatie suns
Sporthal Sportlaan
Sportlaan 58
1782 ND Den Helder
Op de kaart
speellokatie Zeemacht/Noordkop
Sporthal de Brug
J.A. Prinsstraat 46
1785 BC Den Helder
Op de kaart