BLIJ MET ONTWIKKELING
‌JONGE SPELERS

Door Martin Hoekstra 

DEN HELDER, 4 mei 2020 - De basketbalcompetitie werd bijna twee maanden geleden stilgelegd en is zeven weken terug definitief beëindigd. Hoe kijken de clubs tegen het coronavirus aan, wat vonden ze van het seizoen en is er een basis om komend seizoen opnieuw deel te nemen aan de Dutch Basketball League? Dit keer komt James Meijer, voorzitter van Den Helder Suns, aan het woord.
Meijer betreurt het feit dat de competitie voortijdig beëindigd werd, maar is realist genoeg om te stellen dat de beslissing van het bestuur van de Dutch Basketball League de enige juiste beslissing was. “Ook achteraf gezien!”

Herstel tegen einde seizoen

Lange tijd nam Den Helder Suns de zesde plaats in. Na een goede start van het seizoen, waarin alle concurrenten voor de laatste plek in de play-offs werden verslagen, belandde de ploeg uit de kop van Noord-Holland in een mindere periode. In december en januari werden geen wedstrijden in winst omgezet, totdat op 1 februari Apollo Amsterdam na een spannende slotfase verslagen werd. Ook Aris Leeuwarden en Zorg en Zekerheid Leiden werden vlak voor het voortijdige einde van het seizoen nog pootje gelicht. Zo wist de ploeg zich goed te herstellen en leek er nog veel in het verschiet te liggen.

Bij het sluiten stonden de Suns op de zevende plaats, vier punten achter Basketbal Academie Limburg dat wel één wedstrijd meer had gespeeld. Het onderlinge resultaat tussen beide formaties was met 3-1 wel in het voordeel van Den Helder Suns. Aris Leeuwarden had ook 14 punten, maar ook de Friezen hadden een wedstrijd meer gespeeld. Het onderlinge resultaat was 2-1 in het voordeel van de Suns, maar er stond nog wel één competitiewedstrijd in Leeuwarden op het programma. Aris, dat in de beker de Suns in de halve finale de weg naar de eindstrijd versperde, zou dat laatste competitieduel dan wel met minstens 25 punten verschil moeten winnen.

Goede ontwikkeling

In tegenstelling tot de topclubs kijkt men bij Den Helder Suns op een andere manier terug op het afgelopen seizoen. Er wordt altijd eerst gekeken naar de ontwikkeling van de jonge Helderse spelersgroep. “Dit jaar was de groep extreem jong, inclusief onze Amerikanen. Zelfs onze aanvoerder was pas 20 jaar!”, geeft Meijer aan. “Deze onervarenheid, die uiteraard gekoppeld was aan de gemiddelde leeftijd van de spelers, speelde ons natuurlijk wel parten bij een aantal wedstrijden. Gelukkig hebben we een goede ontwikkeling gezien bij een aantal spelers en dat stemt ons tevreden. We waren echter niet blij met de vele blessures zonder aanwijsbare oorzaken. Zo heeft Dyon Halman zelfs het hele seizoen niet kunnen spelen. Desondanks hadden we wel het idee dat we de play-offs nog hadden kunnen halen, maar ja…”

Den Helder Suns heeft zich wel ingeschreven voor het nieuwe seizoen. “Voor niemand is momenteel iets zeker”, stelt Meijer. Over contracten met spelers en/of coaches kan de voorzitter van de Suns nog niets zeggen. Er moet eerst duidelijkheid komen over de toekomstige situatie.
Trekken aan spelers

Begin maar stuurde Den Helder Suns een mail naar het bestuur van de Dutch Basketball League en alle clubs met de vraag aan een ieder om zich in deze periode solidair naar elkaar op te stellen en dan met name om, totdat er meer duidelijkheid zou zijn over de toekomst, elkaar spelers niet te gaan benaderen. “Op deze mail is nauwelijks reactie gekomen”, vertelt Meijer. “In de praktijk is er echter wel een reactie geweest. Er wordt helaas nu al door andere clubs aan spelers getrokken, ondanks ons verzoek naar de clubs en het bestuur van de Dutch Basketball League.”

In de afgelopen seizoenen stond bij Den Helder Suns Peter van Noord langs de lijn als coach. Of dat komen seizoen ook nog het geval is, wil Meijer niet kwijt. “Wij doen nu geen mededelingen over de contracten van spelers en coaches.”

‌Bron: Dutch Basketball League

SUNS Partner worden?

Neem contact met ons op: info@denheldersuns.nl

boarding partners

SUNS ASSIST partners

COntact
Den Helder Suns
info@denheldersuns.nl

Contactformulier
speellokatie suns
Sporthal Sportlaan
Sportlaan 58
1782 ND Den Helder
Op de kaart
speellokatie Zeemacht/Noordkop
Sporthal de Brug
J.A. Prinsstraat 46
1785 BC Den Helder
Op de kaart