bijzonder afscheid tjoe de paula
van helders publiek

#5
Door Wop van Eis (Den Helder Actueel)

DEN HELDER, 19 april 2018 - Apollo Amsterdam heeft de hoop op deelname aan deplay-offs nog niet laten varen. Den Helder Suns werd in de laatste thuiswedstrijd volstrekt kansloos gelaten. Bij rust was het al 28-47 voor de Amsterdammers. Aan de eindstreep was het 56-80.

Tot 12-12 was het een wedstrijd. Er zijn dan nog drie speelminuten in het eerste kwart, de Suns scoren niet meer, waar Apollo (overigens spelend zonder de geblesseerde Max van Schaik) dat wel doet: 12-19 bij het einde van de eerste tien minuten. Het tweede kwart verloopt via 17-31, 23-41 naar een 28-47 ruststand. De wedstrijd is dan nog weinig aantrekkelijk. Na de thee loopt het verschil zelfs op naar 26 punten: 42-68. Amsterdammer Berend Weijs krijgt alle ruimte onder het bord en dunkt er vrolijk op los. Het Helderse publiek geniet van wat kleine momenten, hoewel die erg schaars zijn.

In het vierde en laatste kwart is het verschil nog steeds 26 (48-74) met nog vier speelminuten. Coach Peter van Noord kiest ervoor om de wedstrijd uit te spelen met een volledig jeugdteam aangevuld met Tjoe de Paula, die zijn laatste professionele basketbalwedstrijd voor het thuispubliek beleeft. Voor hem rest enkel nog de uitwedstrijd in Leeuwarden. De score is al heel lang niet meer belangrijk als De Paula ongeveer een minuut voor het einde van de wedstrijd, onder luid applaus, gewisseld wordt voor Jarno Pomstra. Het score bord wijst 56-80 aan bij het eindsignaal, echter het belangrijkste moment van de avond moet nog beginnen.

Afscheid Tjoe de Paula

Tjoe de Paula begon in 2001 zijn basketbalcarrière in Den Helder en kwam afgelopen seizoen voor de vierde keer terug op de Helderse basketbalvloer. Een basketballoopbaan als prof van zo’n zeventien jaar. Tijd voor lovende woorden van enkele aanwezigen waaronder vriend en ex-coach Tom Simpson. Coach Van Noord over de Paula: “Tjoe heeft liefde voor het basketbal. Als je op 37-jarige leeftijd nog gemiddeld 30 minuten per game kan spelen, dan heb ik daar een hele diepe buiging voor over. Tjoe heeft het beste van zichzelf gegeven. Hij geeft zijn bevlogenheid hopelijk door aan zijn kinderen. Tjoe, voor altijd de Helderse jutter nummer vijf!”

In zijn afscheidsspeech bedankt De Paula de sponsoren en het aanwezige publiek. “Ik kwam van Donar waar ik in een kampioensteam speelde. Hier in Den Helder moesten we helemaal opnieuw beginnen. Dat is niet altijd makkelijk geweest. Sterker nog, het kan soms frustrerend zijn. Als klein jongetje dacht ik dat ik voor altijd prof zou zijn. Toen ik ouder werd, besefte ik dat basketbal niet voor altijd is.” De Paula richt zich op de aanwezige jeugd: “Geniet dus van elk moment, basketbal is niet voor altijd.” Als laatste richt hij zich op de vele achtergebleven aanwezigen met de woorden: “De Paula out!”

Als respect naar De Paula en eerbetoon kondigt voorzitter James Meijer aan dat het nummer vijf van De Paula ‘geretired’ wordt. Geen enkele Helderse basketballer zal ooit nog nummer vijf dragen. Dit besluit ontroert zichtbaar De Paula als hij het gedenkbord onthult. Tjoe de Paula, voor altijd de Helderse nummer vijf.
Contact
Den Helder Suns
INFO@DENHELDERSUNS.NL
+31 6 800 50 462
CONTACTFORMULIER
SPEELlocatie DH SUNS
Sporthal Sportlaan
Sportlaan 58
1782 ND Den Helder
op de kaart
SPEELlocatie SUNS u21
Sporthal de Slenk
Drs. F. Bijlweg 45
1784 MC Den Helder
op de kaart