WIE AAN ZONNIG DEN HELDER DENKT

denkt aan basketball

Wie aan zonnig Den Helder denkt, denkt ook aan basketball. Maar zoals in zoveel huwelijken ging de innige relatie tussen stad en sport gepaard met hoogtepunten - liefst zes keer werd de Nederlandse landstitel behaald - en mindere momenten.  De terugkeer van eredivisiebasketball in de havenstad was in de zomer van 2017 daadwerkelijk een feit en andermaal het bewijs dat de liefde voor de basketballsport heel diep zit aan het Marsdiep!
‌Vijf basketballliefhebbers van het eerste uur besloten in 2015 de handschoen opnieuw op te pakken en gingen achter de schermen druk aan de slag om alles op te starten met een terugkeer in de Dutch Basketball League (DBL)  als welkom gevolg. "Den Helder verdient een uithangbord om trots op te zijn, Den Helder SUNS is de gloednieuwe clubnaam", meldde SUNS voorzitter James Meijer die inmiddels het stokje heeft doorgegeven aan Maarten Bais.  

‌Marine officier Perels introduceerde in Den Helder vlak na de Tweede Wereldoorlog (1948) de basketballsport. Bij HAV werd ook een basketballafdeling opgericht. De eerste basketbalvereniging die niet als een afdeling uit een combivereniging ontstond was FAC (Fortius Altius Citius). In seizoen 1949-1950 werd een proefcompetitie opgezet en vanaf het seizoen daarop (1950-1951) besloot district Den Helder zich aan te sluiten bij de Nederlandse Basketball Bond.

HAV ging meedoen aan de competitie met een dames en een heren seniorenteam. Er werd gespeeld met een leren bal bestaande uit kleine aan elkaar genaaide lapjes leer met daarin een rubberen binnenbal. Versleten leren lapjes werden los getornd en verwijderd, nieuwe leren lapjes werden weer ingevoegd en met naald en draad vast gezet. De leren bal werd gesloten door een leren veter. Het basketball in de beginjaren was een zuiver lokaal gebeuren, alleen voor toernooien kwam men buiten de gemeentegrenzen.

HAV begon in 1936 (opgericht op 14 november) als een atletiekvereniging, maar in een tijdsspanne van 25 jaar kwamen er onder de vlag van de vereniging steeds meer afdelingen bij die aan een andere tak van sport gingen doen en zoals gemeld kwam in 1948 de afdeling basketball erbij. Binnen de sportvereniging waren er een aantal takken van sport die bepaalde ambities hadden. Toen die op financieel gebied niet meer binnen de toenmalige constructie pasten, ging o.a. basketball als zelfstandige vereniging verder. De naam werd Basketball Vereniging Noordkop, in de volksmond "BV Noordkop".

‌Omdat de verdeling van de sponsorgelden tussen de dames en heren zodanig was dat de dames hun sportieve ambities niet voldoende konden waarmaken, gingen zij, overigens in goed overleg, een zelfstandige vereniging vormen, genaamd BV Den Helder. Tegenwoordig heeft deze club de naam Dozy BV Den Helder. Na de splitsing kon het damesbestuur ook autonome hoofdsponsors aan Dames 1 binden. Dit werden vervolgens H.O.I., Amiga, KDH, Rapid Service, NUVA, Conesco, Yellow Bike en HLB accountants
De heren werden vervolgens kampioen van Nederland met de volgende sponsornamen:
Heren 1: 1988-1989: Direktbank; 1990-1991: Commodore; 1991-1992 Commodore; 1992-1993: Commodore; 1995-1996 Mustang Jeans en 1998-1999 Hans Verkerk Keukens. De eerste 4 titels werden behaald onder leiding van de legendarische head coach Ton Boot waarna Meindert van Veen (1996) en Bob Gonnen (1999) het huzarenstukje herhaalden. Vervolgens bleef de club actief in de eredivisie onder de sponsornamen Conesco (2000-2001), CEB/Noordkop (2001-2003), 2003-2005 (Cape Holland) en Bluestream Seals (2007-2009). Den Helder SUNS gaat komend seizoen (2020-'21) het vierde seizoen in de Dutch Basketball League. 

Na een onderbreking van enige jaren werd in 2014 wederom een eredivisieteam, genaamd Den Helder Kings, gevormd. Helaas is de treurige afloop van dit initiatief bekend. De basis voor een mogelijk vervolgtraject bleef gelukkig in tact aangezien BV Noordkop aan de weg bleef timmeren met de florerende jeugdafdeling. In het seizoen 2016-2017 kwamen U12-1, U14-1, U16-1 en U18 1 uit op het hoogste landelijke (eredivisie)niveau. Het U14-1 team werd onder leiding van coachduo Lars Roggeveen en Erik van der Sluis zelfs Kampioen van Nederland op 14 mei 2016, andermaal een mijlpaal in de clubhistorie!

Den Helder SUNS biedt de talentvolle regionale jeugd komend seizoen andermaal een passend platform op landelijk niveau. O.a. oud-spelers Tjoe de Paula (U14) en Rory Wullur (U12) hebben de jongere lichtingen onder hun hoede. Daarnaast komt Zeemacht/Noordkop o.l.v. de zeer ervaren Amstelveense coach Edwin van der Hart uit in de Promotie Divisie, waarmee het opleidingstraject voor de talentvolle jeugd goed is ingevuld. Daarmee komt een zeer bewust eind aan deelname in de Dutch Talent League (U-22).  

SUNS Partner worden?

Neem contact met ons op: info@denheldersuns.nl

boarding partners

SUNS ASSIST partners

COntact
Den Helder Suns
info@denheldersuns.nl

Contactformulier
speellokatie suns
Sporthal Sportlaan
Sportlaan 58
1782 ND Den Helder
Op de kaart
speellokatie Zeemacht/Noordkop
Sporthal de Brug
J.A. Prinsstraat 46
1785 BC Den Helder
Op de kaart